17.8.2011

Koukutut sukat / Tunisian knit stitch socks
Googlettelin tänään josko joku muukin olisi sukkia tehnyt koukkuamalla, en löytänyt suomeksi oikeastaan mitään, englanniksi sitä oli kyselty, mutta oltiin annettu neuvoksi luopua koko ajatuksesta... Ja pah sanon minä. Vaikka sukkien toiset puoliskot ovat vielä kesken, oli pakko postata. Millään ei jaksaisi tehdä toista sukkaa kun yhden jälkeen on jo uudet variaatiot mielessä. Nyt kun hommasin kaksipäisen virkkuukoukun, työ käy kuin tanssi, ja oikealla langalla saa ihan kivat ja käyttökelpoiset sukat. En kiellä, etteikö neulomalla tulisi paremmat, mutta tässäkin tekniikassa on etunsa.

+ sukkiin saa helposti paksuutta ja kestävyyttä
+ väreillä ja pinnoilla on helppo leikkiä

- joustokapasiteetti rajallinen: sen huomaa kun laittaa sukkia jalkaan, varsi ei jousta, mutta kyllä sukat jalkaan saa ilman hampaiden kiristelyä

Kuvia:


Langat / Yarn used:  
Katia Austral (blue) + Novita Tennessee (red, yellow, green) 
Novita Tropic (orange) 63% cotton/ 22 % Acrylic/ 15% polyester  + Novita Seitsemän veljestä? (dark blue)

Tropic on lahjaksi saatu/luovutettua lankaa, jolle vaikea keksiä mitään käyttöä tähän maailman aikaan. Tämä on paras kokeilu tähän asti...  Täytyy sanoa, että akryyli/villasekoite vihreään sukkaan toi sukkaan joustavuuttaa, siinä missä merseroitupuuvilla ihanaa himmeää kiiltoa. Me like.

Sukan nurjalle puolelle muodostuu myös jännittävä kuvio, jos langoilla lähtee leikkimään. Vihreän sukan reunus voisi sopia esim. kintaan reunan koristukseksi.

Opettele koukkuamistekniikka:
Jos et tunne kaksipäisen koukun käyttöä ja/tai  koukkuamista katso ensin tämä video youtubesta (1). Kahden minuutin kohdalta alkaa varsinainen ohjeistus (2.00)
Neulemaisen pinnan luo erilainen lankalenkkien poimintatapa, katso tästäkin esittelyvideo (2).Tietenkään videon paluukerrosta ei tehdä, kun käytössä on kaksipäinenkoukku..

Yksinkertainen ohje noin kokoa 37 - täydennetään ... sitten joskus
Virkkaa kahdelta eri kerältä. Lanka nro 1 tulee päälle, lanka nro 2 jää alle.
Kaksipäinen koukku kokoa 5.0 - 6.0

Aloituskerrokset: Luo 11 silmukkaa normaalisti kaksinkertaisella langalla nro 1 tai vaihtoehtoisesti langoilla  1 & 2 yhdessä. (jatka 2.kertaisella langalla kunnes erikseen mainitaan)

Kiinteä silmukka 4. silmukkaan koukusta katsoen. Virkkaa kiinteitä aloitusketjun loppuun. 1 ketjusilmukka, 1 kiinteä silmukka aloitusketjun päätyyn kiinni, 1 ketjusilmukka. Virkkaa kiinteitä myös aloitusketjun toiselle puolelle, kunnes tulet päätyyn, jossa 3 ketjusilmukan lenkki (jonka loit ihan alussa).

1. krs. Aloita koukkuaminen langalla nro 1 (pudota lanka nro 2 / tee yksinkertaisena)
Aloita tekemällä lisäys : Poimi 1. ketjusilmukan kohdalta 2 silmukkaa koukulle. Jatka poimimalla 1 silmukka per silmukka. Kun koukulla muutama silmukka käännä työ ympäri, ja sulje silmukat käyttäen koukun toista päätä ja lankaa nro. 2. (kuten videolla 1.)

Jatka samaan tapaan kunnes tulet toiseen päätyyn. Tee 1. ketjusilmukan kohdalla samanlainen lisäys kun vastakkaisella puolella. Jatka koukkuamisen aloituskohtaan.

2.krs. Koukkua ympäri ilman lisäyksiä. Saadaksesi neulemaista pintaa poimi silmukat niin, että työnnät koukun lankalenkkien välistä työn läpi. (kuten videolla 2) Ensimmäisellä kerroksella poiminta normaalin virkkauksen tapaan.

3.krs. Tee jälleen yhden silmukan lisäys päädyissä samalla kohdalla kuin kerroksella 1. Muuten koukkua normaalisti.
4.krs. Koukkua ilman lisäyksiä ympäri
5.krs Tee päädyissä lisäykset samoilla kohdin kuin kerroksella 3.
6. krs. Koukkua ympäri.

7. - 15.krs. Koukkua ympäri.
16.krs. Tee 2 yhden silmukan lisäystä saadaksesi leveyttä nilkalle/jalkapöydälle. Eli tee ne päällipuolelle, keskelle, välissä 7-10 silmukkaa.
17-20.krs. Koukkua ympäri

Tee kantapää erikseen. Se käsittää kerrokset aloituksesta kerrokseen 6.

Ohjeen täydennys ( lyhyt selitys miten jatketaan..)

Liitä kantapääosa työhösi. Sauma tulee sukan pohjapuolelle. Tee nurjat puolet vastakkain. Liittää neulaa käyttäen. Kuten kuvasta näkyy, saumakohta käsittää noin puolet kantapääosan silmukoista ja ne tulevat vasten noin puolia sukan pohjaosan silmukoita. Kokeile kantapääosaa jalkaan, niin saat käsitystä, miten se asettuu sukkaan.

Kun olet liittänyt osat, jatka koukkuamista syntyneen sukan ympäri,niin, että sukan varsi muodostuu. Kantapääosan liitoskohtaan olen tehnyt yhden silmukan lisäykset, jotta ei tule reikiä. Muutaman kerroksen jälkeen kavenna päällipuolen lisäykset pois ja jatka vartta niin kauan kuin parhaaksi näet.( Parhaiten sukka muotoutuu kun kokeilee sitä tehdessä jalkaan, niin tietää koska kannattaa kaventaa)

Toinen vaihtoehto on tehdä erillinen joustava varsi esim. piilosilmukoilla. Liitä se kun olet koukunnut muutaman kerran varren alun ympäri, ennen kuin tekisit kavennukset. Sauma kannattaa tehdä tällöin päällipuolelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti