Koukuttu pitsihuivi - Aoibhe Ni:n Pax



Osallistuin huhtikuussa elämäni ensimmäiseen crochet along:iin eli CAL:iin Ravelryssa, ja se vasta hauskaa olikin! Varsinkin kun sai työstää niin innovatiivista mallia, Pax:ia. Irlantilainen Aoibhe Ni on ehdoton suosikkisuunnittelijani tällä hetkellä. Kuten Ravelryn foorumilla todettiin, virkkauksen saralla eletään jännittäviä aikoja. Väittäisin, että meneillään on eräänlainen "kultakausi", tän hetken malleihin tullaan tulevaisuudessa palaamaan. Moni ei ole vielä ymmärtänyt millaiseen tulokseen virkkaamallakin pääsee. Odotan kovasti sitä, että Suomessa nousisi esille yhtä innovatiivisia virkkaajia kuin nyt neulojia.

...mutta itse asiaan:

Ohje:  Pax
Lanka: Garnstudio Drops Alpaca
Menekki: jos muistan oikein niin 3 ja 2/3 kerää (50 g) 
Koukku: 5 mm





Aluksi oli vaikea ymmärtää miten työskennellä. Ilman ohjevideoita en olisi saanut ideasta kiinni. Ensimmäinen silmäys ohjeisiin antoi vain kuvan, että tämä on AIVAN uutta, ei mitään käsitystä miten toimia. Heti perään katselin videon, jossa suunnittelijan kummallinen virkkaustyyli ei helpota asian ymmärtämistä, kuitenkin vähän jostain saa kiinni. Ja taas ohjeeseen. Mutta miten päin näitä kaavakuvia katsotaan... häh? Mikä on etenemisen suunta? Mitkä ihmeen kiinnittyvät pylväät, tämähän on koukkuamista?? Lopulta tajuan kaavakuvat. Mutta miten palat liitetetään toisiinsa?? Takaisin videoon... Ahaa... Ai ei olekaan paloja, vaan vaan kuviota tehdään sivuttain ja kerrataan - tehdään pitkää "suikaletta", johon liitetään lisää suikaleita. Mutta mikä tämä puhe näistä pylväistä on? Sen tajuan vasta muutaman päivän päästä, kun aloitan virkkaamista: "pylväs (linkable trebles)" onkin vain toinen nimitys koukutulle kerrokselle, kun työtä tehdään tavallaan sivuttain.

Arvelen, että ohjevideo vaati ainakin nelisen katsomiskertaa kaavanselitysten kera. Itse ohjeessa ei mainita kaikkia pieniä työskentelyyn liittyviä kikkoja, joten omasta mielestäni ohjetta ei voi noudattaa saati ymmärtää ilman ohjevideoita.

Huomioita:
- koska työ etenee "suikaleittain", se tehdään käyttäen tavallista virkkuukoukkua, joka on ehdoton plussa. Omasta kuin suunnittelijan mielestä varsinaiset koukkuamiskoukut ovat hankalia.
- koukuttu "suikale" käsitetään aina yhdeksi kerrokseksi työssä.
- käytetyt koukkuamistekniikat ovat normaali koukkuamissilmukka, yhden silmukan kavennus, yhden silmukan lisäys langan kierrolla, sekä lyhennetyt kerrokset.
- lyhennetyillä kerroksilla paluukerroksella ei tehdä ensin *lk, vedä 1 s läpi* vaan aina *lk vedä 2 s läpi*
- kun alussa luodaan pitkä ketjusilmukkaketju, johon koukutut kerrokset kiinnittyvät, mietit ehkä onko tämä miten tarpeellista. Itse kokeilleena voin sanoa, että reunasta tosiaan tulee nätimpi, mikäli ketjusilmukkaketjua käytetään. Astetta helpompaa on toki jättää se pois.
- pitsisuikaletta tehdessä voi alku tuntua hankalalta. Erityisesti edellisen kerroksen langankierto lisäykset voivat olla vaikeaa huomata ja poimia. Mutta lopulta siihenkin harjaantuu.

Lohdutuksena.... Kun työskentelyn makuun pääsee, ja kun huivi valmistunut, sitä lähinnä ihmettelee, mikä niin vaikeaa loppujen lopuksi olikaan...

Kommentit

Suositut tekstit