Kirjoja: Koukkuaminen ja Encyclopedia of Needlework

Heipä hei pitkästä aikaa!

Blogissani on vietetty hiljaiseloa puolisen vuotta. Erosin tammikuussa, ja elämässä on ollut muita juttuja mietittävänä. Pientä syyllisyyttä blogin heitteille jätöstä on ollut, mutta tarkoitus kuitenkin jatkaa blogin pitoa vielä hamaan tulevaisuuteen, joten no hätä.

Tällä hetkellä olen virkkaamassa suosittua pääkalloa huivia pikkusiskolle lahjaksi. Myös parvekkeen istuintyynyt kaipaavat valkoisia koukuttuja päällisiä. Makupaloina kuvalinkit ohjeisiin, joita käytän:

Virkad döskallesjal


Simply Spiraled Crochet

Mutta asiaan.

Koukkuaminen - Anne Salovaara


Pitkään olen etsiskellyt suomalaista hyvää kirjaa koukkuamisesta. Kesän alussa kirjastossa törmäsin 1998 julkaistuun Anne Salovaaran kirjoittamaan teokseen "Koukkuaminen". Tässä vain n. 70 sivuisessa läpyskässä on oikeastaan kaikki tarvittava:  perustekniikan kuvaus, tietoa koukkuamisen historiasta sekä laaja valikoima erilaisia silmukan poimintatapoja ja pintavariaatiota, myös kirjokoukkuamisen alkeita. Pyörönä koukkuaminen sen sijaan puuttuu, mutta pienellä miettimisellä ja soveltamisella esitellyt pinnat mitä luultavimmin saa toimimaan myös pyörönä. Jokaiselle koukkuamisesta enempi innostuneelle ehdottomasti tutustumisen arvoinen teos! Ostaisin heti, mutta tuskinpa kovin helposti tulee vastaan. Tällaista perusteosta en ole englanniksikaan löytänyt. (Saa vinkata)

 Kirjastot.fi  - haku ( hakee kaupunginkirjastoista ympäri Suomen)




Encyclopedia of Needlework - Thérèse de Dillmont (1.p 1886)

Tiesittekö, että nykyään netissä on digitoituna massoittain vanhoja kirjoja. Lain mukaan kirja on vapaata riistaa markkinoilla, kun tekijän kuolemasta on kulunut... 60 vuotta (jos en väärin muista.) Itse olen älypuhelimella lukenut Jane Austenia muun muassa Project Gutenbergista. (On muuten kätevää iltalukemista: valo valmiina, ja tekstiä saa zuumattua sopivankokoiseksi.) Kaunokirjallisuuden lisäksi on tällaisia käsityöhelmiäkin, kuten Encyclopedia of Needlework.

Kirja on alunperin ilmestynyt 1800-luvun lopussa. Nyt sitä voi lukea Project Gutenbergin sivuilta, mutta myös muut tahot ovat sen nettiin digitoineet kuten Internet Archive. Vaikka käsityötekniikoiden nimet ovat ehkä muuttuneet tai vaihdelleet, tekniikat ovat edelleen vanhoja samoja. Kirjassa on myös hyviä ja havainnollistavia kuvia, paikoin pärjäävät nykyisille vastineilleen, ovat ehkä jossain tapauksissa parempiakin.

Mitä kirjassa sitten on? Oikeastaan ihan kaikki mahdollinen: miten ommellaan, paikataan, kirjotaan, neulotaan, virkataan, käpyillään, tehdään makramesolmuja, erilaisia pitsejä, ja miten käsityöitä hoidetaan ja pestään. Isöäidin tyyliin. Jos ei muuta, saa kirjasta vinkkejä.

Itse olen lähinnä tutkinut lukua virkkauksesta, joka on mielestäni hyödyllinen. Sieltä löytyi itselle ihan uusia ja mielenkiintoisia pintavariaatioita.

Kuva: Internet Archive












Kommentit

  1. No olenkin jo ehtinyt ihmetellä, mihin on joutunut lempisivustoni(koukkuamisasioista)!
    Hienoa, että olet jälleen "remmissä"! Itsellänikin on ollut tauko koukkuamisessa, mutta nyt jälleen on sekin on elpymässä syksyn myötä..... Kiinnostaisi kuulla, miten teet esim koukuttujen sukkien aloituksen, koska siitä tulee helposti liian tiukka?
    Oma blogini on myös vaihtunut: http://lapinkuukkeli.blogspot.com

    VastaaPoista
  2. Heippa, kiva et blogini kiinnostaa :)
    Koukutut sukat aloitan kärjestä, siten kuin olen yhdessä blogitekstissäni kuvannut. Katsotaan, jos saisin julkaistua tekstin sukista, jotka aloitin jo viime vuonna, ravelryssa sitä voi vilkailla jo.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit