27.2.2014

Koukuttu tuubihuivi


Jokin aika sitten päätin koukuta itselleni uuteen talvitakkiin sopivan tuubihuivin. Tämä kuvio- ja värivariaatio valikoitui vähitellen. Innoituksena oli ravelrysta pongatut hunajakenno-tuubihuivit. Hunajakennon lisäksi halusin kokeilla raidoitettua pintaa huiviin. Jos raidoituksen teki kavennuksella ja silmukan lisäyksellä, pinnasta tuli melko reikäinen. Katsoin sitten Anne Salovaaran kirjasta pintavariaatioita, ja tämä kahden silmukan kierto herätti kiinnostuksen. Kierretyillä silmukoilla pinnasta tulee tiiviimpää kuin hunajakennokuviolla, mutta en antanut sen haitata.

Koukku: kaksipäinen 5 mm
3 kerää lankaa: Nalle Taika 853 (lila kirjava), Nalle 757 (lila), Katia Austral (tummansininen). Arvio menekistä: 3/4 kerää Taika, 1/3 kerää Nalle lila, 3/4 kerää Katia. Katian voi korvata toisella Nalle -kerällä, tai sitten käyttää vain kahta kerää.

Loin alussa 191 ketjusilmukkaa ja liitin piilosilmukkalla renkaaksi, ja aloitin koukkuamisen kahdelta kerältä. Tässä pyörönä koukutussa huivissa on ensin n. 8 kerrosta hunajakennokuviota (koukuttuja perussilmukkoita & nurjia silmukkoita), sitten 9 kerrosta kierrettyjä silmukoita, taustavärin vaihto, 9 kerrosta kierrettyjä silmukoita ja n. 8 kerrosta hunakennoa. Viimeinen kerros on virkattuja kiinteitä silmukoita. Nalle Taika on päällimmäinen väri koko työn ajan, yksivärinen Nalle on työn taustaväri alussa, ja puolessa välissä työtä taustaväri vaihtuu tummansiniseen Katiaan.

Pinnan ohjekaavio, käsittää 19 kerrosta. Omassa työssä oli n. 34 kerrosta: 8 + 8 hunakennoa, 9 + 9  kierrettyjä silmukoita.Ohjeita tuubihuivin tekoon:

 • luo haluamasi määrä ketjusilmukoita. Luvun täytyy olla pariton. Itse käytin 191, mutta se on 34 kerroksella minimi, huivi on kaksinkertaisena varsin tiukka. Suosittelen Nallen paksuiselle langalle yli 200 ketjusilmukkaa.
 • Liitä ketju renkaaksi piilosilmukalla, aloita koukkuaminen kaavion mukaan. Aloitus on periaatteesssa aivan samanlainen kuin hunajakennolapasissa, vain ketjusilmukoiden määrä eroaa. Lapasten ohjeessa on yksityiskohtaisempi selostus, suosittelen katsomaan, mikäli koukuaminen ja silmukat eivät ole tuttuja. (ohjeessa N = koukuttu perussilmukka, tps = koukuttu nurja silmukka).
 • luo huiviin haluamasi kerrosmäärät hunajakennoa ja kierrettyjä silmukoita. Tai käytä vaikka vain toista pintaa! Kapoisemman huivi saa kun toistaa tuon ohjekaavion.
 • Kierretyt silmukat luovat tiiviimmän pinnan kuin hunajakenno. Oma huivini kiertyy reunoista.
 • Kierrettyjä silmukoita saat aikaan, kun koukkuat perussilmukkoita ristiin. Eli  * jätä yksi silmukka väliin, tee perussilmukka seuraavaan silmukkaan. Tämän jälkeen tee perussilmukka väliin jääneeseen silmukkaan.* Toista **.
3 kommenttia:

 1. Aivan mahtava tuubi- väreiltään ja kuvioinniltaan! Kiitos myös ohjeesta!!! ... jälleen kerran

  VastaaPoista
 2. Kiitos kehuista, jälleen kerran myös! :)

  VastaaPoista
 3. Kivaa, kun poikkesit kylässä! Olen yrittänyt miettiä kovasti osuvia suomenkielisiä termejä noille koukkuamissilmukoille, mutta jotenkin ei tunnu löytyvän osuvia. Niin että alkakaamme vaan keksiä itse.....

  VastaaPoista