14.6.2014

Piilosilmukoilla virkatut säärystimetLanka: Seitsemän veljestä Raita
Koukku: 4,5 mm
Menekki: varaa 1 kerä (150g)

Sisko pyysi jo joskus talvella, että virkkaisin hänelle säärystimet. Kävin lankavarastoni läpi, ja tämä Raitaveikka valikoitui projektiin. Oli mielenkiintoista kokeilla, miten värit tulivat esiin kun virkkaa pitkittäin ja vielä kuviovariaatiolla. Tässä käytin perustana samaa aaltokuviota kuin aikaisemmin virkkaamassani pipossa (kts. Aaltoileva piilosilmukka pipo), mutta lisäsin kuvion välissä olevien pelkkien piilosilmukkakerrosten määrää, jotta joustavuus lisääntyisi. 

Tässä kaaviossa esitelty kuvion perusteet, mutta ei kuviota sellaisenaan. Kaavio on tehty Stitch Works Softwaren Crochet Chart'sin demoversiolla. Mustilla merkeillä kaaviota luetaan oikealta vasemmalle, sinisillä merkeillä kaaviota luetaan vasemmalta oikealle. Mustilla merkeillä virkataan työn oikealla puolella, ja sinisillä nurjalla puolella. Tässä kaaviossa päissä ei ole erikseen merkitty kääntymisketjusilmukoita, mutta ne tulee aina tehdä, tai silmukat alkavat kerroksilta vähentyä salakavalasti. Eli päissä ennen kääntymista + 1 ketjusilmukka, mikäli seuraava kerros alkaa pylväällä tai puolipylväällä tehdään + 2 ketjusilmukkaa. Piilosilmukat virkataan aina edellisen kerroksen silmukoiden takalenkkiin, myös muut silmukat työssä (kiinteät, puolipylväät ja pylväät). Mitä enemmän työhön virkkaa  pelkkiä piilosilmukkakerroksia, sitä enemmän joustavuutta.- alussa loin 71 ketjusilmukkaa + 1 kääntymissilmukka. Tällä silmukkamäärällä säärystimet 40 cm pitkät.
- virkkaus kaavion mukaan
- säärystimessäni on 6 x aaltoraita, (=kaaviossa kerrokset 3-6) välissä aina 2 edestakaistakerrosta piilosilmukoita. Halkaisija n. 11 cm, mutta toki venyy tuosta paljonkin.
- kun haluttu leveys on saavutettu, virkkaa putkiloksi, eli tee sauma ensimmäisen ja viimeisen kerroksen välille.


1 kommentti:

  1. Todella tyylikkäät! Ja tuo lanka tuo juuri sen pisteen iin päälle!

    VastaaPoista