20.8.2014

Illuusioneuletta koukkuamallaAlkukesästä löysin netistä illuusioneulonnan, joka oli minulle aivan uusi juttu. Siis wau!

Ihasteltuani jonkin aikaa Woolly Thoughs -sivujen mahtavia taideteoksia heräsikin kysymys, voiko koukkuamalla saada samantapaista jälkeä. Ravelryssa olikin eräs ystävällinen sielu pohtinut asiaa ja laatinut joitakin ilmaisohjeita sekä ohjeistuksen neuleohjeiden muuntamisesta koukkuamiseen sopiviksi.

Enemmän kiinnostuneiden kannattaa katsoa Ravelrystä tämä: Converting Illusion Knitting into Illusion Tunisian Crochet by Origami Tzuru

Edellä olevien ohjeiden perusteella siis itse kokeilin. Malli löytyi Woolly Thoughs -sivuilta. Ympyrä on mukavan yhdisteltävä ja moneen sopiva, eikä kovin vaikea kuvioltaan.

Illuusioneulonnassa ymmärtääkseni tehdään kaksi kerrosta aina samalla värillä, koska lanka pitää kuljettaa takaisin toiseen reunaan. Koukutessa on automaattisesti paluukerros, joten toista kerrosta ei tarvita. Neulottaessa ei ohjekaavioihin, jonka mukaan illuusioneulontaa tehdään, laiteta näkyviin kuin nurjalla puolella tehdyt rivit, jotka sitten luovat itse illuusioefektit. Siispä neulekaaviota voi melko suoraan käyttää koukkuamiseen.

Käytetyt silmukat koukutessa illuusiota ovat tunisian simple stitch / koukuttu perussilmukka ja tunisian reverse stitch / koukuttu takaa nostettu silmukka. (Tunisian reverse stitch youtubessa)


Tässä kaavio ympyrään. Ideana siis se, että tummat ja harmaat ruudut tehdään takaa nostaen, valkoiset perussilmukalla.  Kun kuviota katsotaan sivusta, vain kohotetut kohdat eli takaa nostetut kerrokset erottuvat. Tähän illuusio-efekti perustuu. 

Ihmettelen vain sitä, onko tällainen kaavio paras mahdollinen, joka toteutettu kolmella värillä. Itse olisin pitänyt värit sen mukaisina mitä lanka kerroksilla oikeasti ja ruutuun sijoittanut merkin sen mukaan pitääkö nostaa takaa vai koukuta perussilmukka. Minä ainakin saan aivoni välillä solmuun, kun värinvaihto kaaviossa ei olekaan konkreettinen värinvaihto vaan silmukan vaihto. Kun kuitenkin väriä konkreettisesti vaihdetaan myös. Tavallaan sama kaavio kertoo väristä ja silmukan vaihdosta yhtäaikaa.

Eli. Kerrokset, joilla musta/valkoiset ruudut tehdään värillä A, kerrokset joissa harmaa/valkoiset ruudut tehdään värillä B. Musta tai harmaa ruutu = takaa nosto. Valkoinen ruutu = perussilmukka.

Oikeasti tämä on helpompaa kuin se on selittää. :P


Tästä kuvakulmasta ympyrän muoto ei juuri erotu, kun on käytetty oikeita silmukoita. Selkeästi erottuvat kerrokset oikealla puolella on tehty koukutulla neulesilmukalla koukutun perussilmukan sijaan. Halusin kokeilla, voiko sitäkin käyttää, mutta selkeästikään ei, muuten illuusio-efektiä ei muodostu. Muuten käytetty tekniikan mukaan koukuttu perussilmukka + koukuttu takaa nostettu silmukka.

Lopputulos tosiaan näyttää sivusta enemmän ympyrältä. Tätä tekniikkaa pitäisi kokeilla paremmalla ajalla ja langoilla. Nyt käytössä oli Novitan Flip floppia, vähän paksu lanka tähän tarkoitukseen, koukkukin oli 8 mm.

3 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista ja innostavaa! Itse olen käyttänyt kuvioiden aikaansaamiseksi vain tuota neulesilmukkaa ja takaanosto.., niinpä illuusioefektiä ei synny, vaan selkeä kuvio. Tätäkin täytyy testata jossain vaiheessa. Kiitos jälleen ohjeista ja linkeistä!

  VastaaPoista
 2. Eipä mitään. Itse olen ihastellut sinun sivuiltasi värjäystä, haluaisin kokeilla joskus itsekin, mutta ei oikein ole tilaa eikä välineitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirppiksiltä kattilat (10l) ja keittolevy - parvekkeella värjäilen ja joskus ystäväni pihamaalla.

   Poista