30.1.2011

Parhaat virkkauslehdet

Vaikka itse teenkin aika hitaaseen tahtiin varsinaisia virkkaustöitä, silmät useimmassa tapauksessa syövät sitäkin enemmän. Mukaan tarttuu kaupoista erilaisia lehtiä ja kirjoja, ja tietenkin netistä tulee juttuja metsästettyä. Käyn säännöllisesti tarkastamassa uusimmat käsityölehdet lehtipisteissä. Ja lankaa kertyy... nyt olen tehnyt vakaan päätöksen olla ostamatta sitä lisää.

Virkkaus käsityölehdissä


Neljän vuoden aikana lehtiä selailemalla on piirtynyt vankka kuva siitä, että Suomessa virkkaajaa ei arvosteta läheskään siinä määrin kuin neulojaa. Suuri käsityölehti, Moda, Novita ja Kauneimmat käsityöt tarjoavat lehti lehdeltä hyvin samantapaisia virkkausohjeita: pöytäliinoja, tyynyjä, isoäidinneliöitä, ponchoja ja pylväillä toteutettavia HELPPOJA puseroita (ja aika usein laatikkomaisen isoja) Joitakin kivoja poikkeuksia tietenkin on. Modassa, jossa muutenkin on oman makuni mukaisia juttuja, on myös kivoja virkkausohjeita toisinaan. Novitallakin on jotain. Kauneimmat käsityöt tarjoaa perinteisiä liinoja, mutta kesäisin vähän vaatettakin. Suurelta käsityölehdeltä en enää paljoa odota. Näemmä juuri nyt opetellaan urakalla tekemään isoäidinneliöitä.... minun kaaliini ei oikeasti mahdu, miten se voisi olla vaikeaa kenellekään, joka vähänkin osaa neuloa.

No, anyway suosikkejani suomalaisista on Moda. Ja täytyy sanoa, että Viron suurin käsityölehti Käsitöö/Käsityö vaikuttaa myös hyvin kivalta. Suorastaan harmi, ettei Suomessa osata tehdä niin hyvää. (olisipa siinä vaan enemmän virkkausohjeita)

Useasti kyseisten lehtien virkkausohjeissa esitellään jokin uusi työtapa kuriositeettina, jota on kiva kokeilla. Mutta jatkoa ajatellen ei eväitä anneta. Mitä jos haluaisit virkaten toteuttaa jotain vähän kauniimpaa, käytännöllisempää ja haastavampaa? Jotain taidokkaisiin palmikkoneuleisiin verrattavaa??  En esimerkiksi ole nähnyt ensimmäistäkään virkattua palmikkopuseronohjetta suomalaisessa käsityölehdessä. Toisin on maailmalla.


Ehdottomasti parhaita ja ajantasaisia - pelkästään virkkaukseen keskittyviä julkaisuja ovat brittiläinen Inside Crochet ja amerikkalainen Interweave crochet. Olen suorastaan katkera siitä, että 1) löysin nämä lehdet vasta viime kesänä 2) jo julkaistuja lehtiä on vaikea saada (ulkomailta tilaamalla, jos painos ei ole loppunut tai verkkoversio) 3) näitä ei ole tarjolla missään Suomen kirjastoissa (tietääkseni) 4) maksavat huomattavasti enemmän.

Inside Crochetin verkkoversion ostoa kyllä paraaikaa harkitsen...

24.1.2013:  Inside crochetin julkaisija on muuttunut, lehti nyt eri firmalla, mutta toimii samalla nimellä. Vanhemmat lehdet yhä ostettavissa linkin takaa, mutta uudet eivät.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti