27.9.2013

Joustavampi koukkuaminen tasona

Tässä ohjeistus joustavampaan koukkuamiseen kuvien kera. Joustavuus vaihtelee langan ja koukun koon mukaan. Koukkuamispinta limittyy enemmän, kun käytetään isompaa koukkua suhteessa lankaan. Tässä esimerkissä on käytössä kaksipäinen koukku 5 mm ja ohut mohairlanka (vastaava esim. Novita mohair).

Tämä tekniikka yhdistää tasona ja pyörönä koukkuamisen tekniikoita ja on sukua kaksisuuntaiselle koukkuamiselle. Jos koukkuaminen ei ole tuttua ennestään, tutustu ennen tähän ohjeeseen perehtymistä koukkuamisen perusteisiin: 1) Novitan koukkuamisohje, 2) Koukkuaminen tasona video, 3) Koukkuaminen pyörönä video

Tarvitset:
* kaksipäisen koukun
* kaksi kerää lankaa


1. Luo tarvitsemasi määrä ketjusilmukoita langalla nro 1.

2. Kuten normaalisti koukutessa, poimi jonkin verran silmukoita koukulle.

3. Käännä työ. (Kuten pyörönä koukutessa, suljetaan silmukat sitä mukaa kun edetään...)

4.  Ota lanka nro 2 käyttöön: Langan kierto koukulle, vedä 1 silmukan läpi, * langan kierto koukulle, vedä kahden silmukan läpi * Toista **  (HUOM. Aina kun aloitat sulkemaan silmukoita työn vasemmasta reunasta, vedä lanka aina ensin 1 silmukan läpi. Ulkoreunasta ei tule siistiä ja työ saattaa kaventua muutoin. Jatka silmukoiden sulkemista vetämällä langan kierot aina kahden silmukan läpi.) 

5. Sulje silmukoita, kunnes koukulle jää 2 silmukkaa. (Työssä siis nyt kaksi työstettävää lankaa. ks.kuva)

6. Käännetään työ. Jatketaan silmukoiden poimimista...

7. Eli poimi silmukoita lisää...

8. ... ja suljetaan niitä taas kääntämällä työ, ja vetämällä langalla nro 2 aina kahden koukulla olevan silmukan läpi. Kun koukulla 2 silmukkaa, käännä työ.

 9. ...Näin.  Sitten jatketaan taas poimintaa..

10. Tultiin kerroksen loppuun...11. ... eli käännetään työ jälleen.

12. Suljetaan silmukat kerroksen loppuun: *langan kierto, vedä 2 silmukan lävitse*.  Toista **. Koukulle jää lopulta 1 silmukka. (kuvassa)  Nyt on sitten 1. kerros kokonaisuudessaan valmis. Se siis koostui poiminta- ja sulkemisvaiheista. Sitten lähdetäänkin tekemään seuraavaa kerrosta. Työtä ei käännetä, vaan aloitetaan poimiminen samantein.

13.  Lähdetään  jälleen poimimaan silmukoita.


Kaikki vaiheet on nyt käsitelty. Siirry kohtaan (3.) jatkaaksesi. Huomaat, että kohta (2.) vastaa kohtaa (13.)Tältä näyttää muutaman kerroksen jälkeen:

Useampi kerros: (Tässä kuvassa näkyy myös ranteenlämmittimeen tuleva lyhennetty kerros)


Saa kysyä ja kommentoida!

2 kommenttia:

  1. Yesyesyes löysin vihdoin blogin jossa mulle opetetaan kädestä pitäen ;-) nyt koukkuamaan ja äkkiä kiitos! korttitalonhuipulla.blogspot.fi

    VastaaPoista
  2. Tämä tosiaan hieman monimutkaisempi tapa koukuta, suosittelen peruskoukkuamiseen vaiks tätä dropsin esittelyä: http://www.garnstudio.com/lang/fi/video.php?id=91

    VastaaPoista